Frica, Iubirea şi ce treabă au ele cu sănătatea …
Avem o problemă. Încă nu ştii care, dar nu te alarma, îţi explic imediat la ce mă refer.
Sunt sigur că ai în casă dispozitive electronice – telecomanda, de exemplu – care funcţionează pe baza baterii. Ce faci când bateriile sunt epuizate? Evident, le schimbi. Dacă nu ai în casă în acel moment, te enervezi un pic, după care ieşi până la cel mai apropiat magazin, le cumperi şi apoi le înlocuieşti. Noile baterii sunt la locul lor, iar liniştea s-a reaşezat în Univers.
Ştii unde este problema? Dacă bateriile, ca sursă de alimentare, pot fi înlocuite în orice moment, sursa care ne alimentează pe noi, nu.
Din păcate, cei mai mulţi dintre noi nici nu ştim că avem în interior o cantitate de energie care poate fi utilizată pentru a creşte. Pentru majoritatea rămâne doar în stadiul de sămânţă.
Despre ce sursă este vorba? De-a lungul istoriei a fost numită în fel şi chip. Prana, Qi, Chi, D-zeu, Suflet, Spirit, Alah, Mama-Natură, Sfântul Duh şi aşa mai departe, însă esenţa ei este una singură indiferent cum ai numi-o: energie.
Există în orice fiinţă vie de pe Pământ, de la firul de iarbă şi până la manifestarea supremă a Creaţiei care este omul.
Această cantitate de energie, ce se manifestă inepuizabil prin formele pe care le vedem, vine în noi că o sămânţa cu un potenţial uriaş.
Gurdjieff, unul dintre cei mai mari Maeştri născuţi vreodată pe Pământ, le spunea discipolilor săi că nu au suflet. Că ceea ce au este doar un început, o sămânţă care trebuie ajutată să crească.
Ce vrea să spună cu acest lucru? Energia pe care o primim la naştere, să îi spunem spirit, are nevoie de atenţie şi îngrijire pentru a creşte. Ea vine ca iubire, aşa cum spun toate religiile, dar pentru că trecem prin procesul educaţional, îşi pierde această calitate. Condiţionările sociale o “ajută” să se transforme în frică, iar acolo unde este frică nu poate fi vorba despre iubire.
Un om obişnuit trăieşte preponderent în frică, în tensiune şi precupare. Pentru a deveni Om, este necesar ca frică să fie depăşită, iar acest lucru nu se poate întâmpla de la sine putere. Este nevoie de atenţie conştientă. De aceea este atât de greu să te transformi, să creşti şi să te maturizezi. Pentru că este nevoie de atenţie constantă asupra propriei persoane.
Vestea bună este că poţi simplifica lucrurile începând de la a gândi în termeni de energie. Adică, în loc să te uiţi la frunze, cauţi la rădăcina. Toate manifestările pe care le avem au o rădăcină, care este însăşi energia ce ne animă.
Această energie este exprimată prin cele două polarităţi, minus şi plus, sau frică şi iubire. Furia, stresul, preocuparea, îngrijorarea sunt expresii ale fricii. Compasiunea, răbdarea, blândeţea îşi au rădăcinile în iubire.
Aici intervin firesc întrebări ca: “În regulă, am înţeles că este vorba despre energie care se manifestă bipolar, dar cum fac să trec de la minus la plus? Cum fac să trec de la frică la iubire? Cum mă transform din om în Om?”
Simplu, dar nu uşor. Când vine vorba de energie, fizica ne poate ajută să înţelegem mai uşor lucrurile, prin enunţurile făcute de cei care au descoperit proprietăţile care o definesc.
Primul pas
este înţelegerea energiei aşa cum este. Nu există energie pozitivă şi negativă, ci polarităţi ale acesteia. Când vine vorba despre noi şi minte, am fost învăţaţi să împărţim lumea în două: bun şi rău, frumos şi urât, corect şi incorect şi aşa mai departe.
Acestea sunt aspecte ale aceleaşi energii, fiecare văzând ceea ce mintea şi setările interne dobândite prin educaţie îi permit să vadă.
Cum poţi verifica acest lucru? Simplu. Doi oameni văd acelaşi lucru, dar percepţia lor este diferită. Unul vede partea plină a paharului, în timp ce celălalt vede partea goală. Este aceeaşi energie văzută prin ochi diferiţi.
Al doilea pas
este să înţelegi că opui rezistenţă la ce nu îţi place. De exemplu, când diametrul unui conductor este mic, energia întâmpina rezistenţă mare. Invers, când diametrul este mare, rezistenţă este mică. Imaginează-ţi acum că noi suntem asemenea unui conductor.
Când îţi este frică, te micşorezi şi te închizi faţă de exterior. Toate problemele trec cu greu prin tine şi în consecinţă, cu cât te închizi mai mult, cu atât problemele par mai mari.
La polul opus, când se întâmplă ceva bun, devii relaxat, eşti fericit şi energia curge prin ţine. Rezistenţa dispare, laşi lucrurile să se desfăşoare şi te bucuri de ceea ce se întâmplă. Revenind la ideea că nimic nu este bun sau rău, ce s-ar întâmplă dacă ai accepta în aceeaşi măsură atât plăcerea cât şi neplăcerea?
S-ar întâmplă că nu ai mai avea motive să te enervezi, să devii nefericit.
Al treilea pas
este să înţelegi că nimic nu se pierde, ci se transformă. În ceea ce priveşte spiritul uman, secretul acestei transformări este atenţia fără intervenţie, sau mai simplu, să observi fără să judeci.
Când starea de furie se manifestă iar tu nu o judeci, îi dai posibilitatea să îşi schimbe polaritatea. Nu spui că este rea, nu te ruşinezi de ea, nu spui că nu trebuia să fie, cu alte cuvinte nu îi opui rezistenţă. O laşi să fie, o priveşti cum se manifestă, şi prin simplă observare se transformă. Acesta este secretul pe care l-au descoperit Buddha şi sutele de Maeştri înaintea sa şi după el.
Aşadar, dacă îţi doreşti că această sămânţă de spirit să se dezvolte în tine, învaţă să îi dai voie să crească. Eliminând rezistenţa îi permiţi fricii să se transforme în iubire, în ceea ce era când a poposit în corpul pe care îl ai acum.
“Sanatatea esti TU!”
Paul Avram aduce valoare campaniei noastre “Sanatatea esti TU!”, o campanie de constientizare prin care dorim sa transmitem mesajul unei sanatati vibrante, a unei vieti fericite, avandu-ne pe noi (oamenii) in centru.
Mai multe informatii valoroase gasesti pe paulavram.ro