Aplica aceste 3 principii în fiecare zi şi nu vei vizita medicul
Hai să ne imaginăm că locuieşti într-o casă. De fapt, nici nu este cazul să ne imaginăm. Chiar locuieşti într-o casă, nu-i aşa?
Să presupunem că la un moment dat, dintr-un motiv ştiut doar de tine, iei decizia să te muţi. O poţi face?
Sigur că da. Îţi alegi o nouă locuinţă, îţi strângi lucrurile din cea veche, le transporţi în cea nouă, o amenajezi şi gata, s-a rezolvat.
Dar ce faci în condiţiile în care nu te poţi muta? Începi să îţi urăşti casa şi nu mai ai grijă de ea? Laşi lucrurile la voia întâmplării şi uiţi să mai faci curăţenie?
Aici intervine provocarea. Corpul este casa în care locuieşti şi vei locui până când va veni momentul să o părăseşti. Din păcate, dacă în cazul unei case de locuit ai posibilitatea să te muţi, când vorbim despre corp, nu poţi face acest lucru.
Nu ai cum să pleci din el, fie că îţi place, fie că nu. Da, vei spune, dar există şi decorporalizare. Sigur că există, dar după ce ieşi la o plimbare, tot în corp trebuie să te întorci.
Aşadar, oriunde de duci, te iei cu tine. Ce e de făcut în aceste condiţii? Este simplu. Ca orice gospodar care se respectă, îţi amenajezi locuinţa astfel încât să se tranforme într-un loc special. Locul în care să îţi facă plăcere să locuieşti, în care să te simţi bine în orice moment.
Cum faci acest lucru? Când vorbim despre corp, sunt trei aspecte de care trebuie să te îngrijeşti. Pe cât sunt de elementare, pe atât sunt de ignorate. Cum se spune, lucrurile simple sunt cel mai greu de înţeles şi de aplicat.
De-a lungul istoriei, toate metodele holistice – yoga şi artele marţiale fiind cele mai cunoscute – vorbesc despre acest lucru: dacă vrei să evoluezi, primul pas este să începi să ai grijă de corp.
Pentru ca sufletul să poată evolua, trebuie depăşit corpul. Adică, abia după ce acesta este în siguranţă, îngrijit şi disciplinat, poţi trece la etapele următoare, respectiv minte şi spirit.
Şi noi vom face la fel, prin abordarea celor trei elemente despre care vorbeam acum câteva rânduri. Le voi expune în ordinea importanţei în raport cu corpul.
Respiraţia
Ştii cât timp poţi rezista fără să respiri? Experimentele arată că un om neantrenat poate rezistă fără oxigen nu mai mult de trei minute. După aceste minute creierul începe să sufere, iar daunele pot fi iremediabile. În consecinţă, respiraţia este vitală pentru corp.
Dar ştii ce este la fel de important? Modul în care respiri. Dacă respiri corect, organele interne sunt oxigenate corespunzător şi funcţiile acestora sunt îmbunătăţite simţitor. Din păcate, din motive de minte (vom vorbi despre acest aspect în articolul următor) respiraţia devine incorectă şi drept urmare corpul se resimte.
De exemplu, creierul este primul care reacţionează, dat fiind faptul că el îşi ia în fiecare moment cca 30% din oxigenul pe care îl inhalăm. În condiţiile în care respiraţia este incorectă – să presupunem că plămânii tăi lucrează la 60% din capacitate – cât oxigen mai rămâne pentru celelalte organe? Foarte puţin.
Cum descoperi că respiri corect sau nu? Urmăreşte în ce zonă se duce aerul când inspiri. Dacă se duce în zona superioară, respiri toracic, dacă se duce în zona inferioară, respiri abdominal. Respiraţia corectă este cea abdominală sau “respiraţia fătului”.
Hidratarea
Fără apă poţi rezista maxim 3-4 zile. Primele simptome de deshidratare sunt gura uscată urmată de migrene. În cazul în care ai frecvent migrene, înainte de a lua o pastilă, ar fi bine să verifici dacă ai băut suficientă apă. Ce înseamnă suficientă apă?
Studiile arată că necesarul optim este de circa 30 ml pe kg corp. Adică, în condiţiile în care ai 60 de kg, ar fi indicat să bei 1,8 – 2 litri de apă zilnic. Această cantitate se referă doar la apă plată, nu şi la alte lichide precum berea, cola sau sucuri de fructe procesate industrial. Deci apă plata, la temperatura corpului şi dacă se poate, cu ph-ul în jur de 7.
Plata pentru că în natură există cel mult apă uşor gazoasă, temperatura corpului pentru a-l ajuta să conserve energie şi ph-ul alcalin pentru că acesta este mediul în care organele interne funcţionează optim.
În ceea ce priveşte modul în care o consumăm, în medicina asiatică există o vorbă: “mestecă apa şi bea alimentele”. Această înseamnă să bei cu înghiţituri mici, astfel încât să îi dai timp să se asimileze în corp. În caz contrar, este eliminată prin urină, pentru că organismul are o capacitate limitată de o procesa în mod eficient.
Alimentaţia
Despre alimentaţie se pot spune foarte multe lucruri, însă mă voi rezuma la 2 aspecte importante.
Primul este calitatea şi al doilea, cantitatea.
Hrana înseamnă mai mult decât mâncare. A te hrăni înseamnă a introduce în corp alimente care ajută corpul să se menţină şi eventual să se vindece. Aici vorbim despre echilibrul acido-bazic, adică despre boală şi sănătate.
Preponderent alcalin înseamnă sănătate, în timp ce bazic favorizează boala. Deci, cu cât mănânci hrană care este compusă majoritar din alimente neprocesate industrial, cu atât şansele să rămâi sănătos sunt mai mari.
În ceea ce priveşte cantitatea, ea este legată de un lucru la fel de simplu ca şi hidratarea.
Acesta este masticaţia. Îţi aduci aminte ce spuneam mai sus? “Mestecă apa şi bea alimentele”, un sfat antic foarte simplu şi înţelept.
De ce această recomandare? Pentru că dacă înveţi să mesteci corect, vei mânca mai puţin. Exact. Cu cât mesteci mai mult, cu atât creierul are timp să primească semnale de saturaţie de la papilele gustative şi prin urmare să decidă că este suficient ce a primit. În consecinţă, când semnalul a fost transmis, senzaţia de foame dispare şi te opreşti din a introduce mâncare în corp.
Când poţi considera că ai mestecat suficient? Când mâncarea s-a transformat într-o pastă pe care stomacul o poate procesa imediat cu uşurinţă. Cu alte cuvinte, primul stomac – cavitatea bucală – îşi îndeplineşte atribuţiile contribuind la uşurarea digestiei şi prin urmare la reducerea consumului de energie asociată acestei activităţi.
Cu cât mesteci mai bine, cu atât digestia durează mai puţin iar corpului îi rămâne mai multă energie pentru celelalte procese. Sunt sigur că ştiai deja aceste lucruri. Da, sunt lucruri simple, la îndemâna oricui, singura care face diferenţa fiind practica.
Pe cât sunt de simple, pe atât sunt de puternice. Sunt precum o picătură de apă care aparent nu are nici o forţă, dar când cade pe o piatră în acelaşi loc pentru mult timp, sigur va reuşi să o deformeze.
Pune-le în practică, ai răbdare să îşi facă efectul şi vei simţi diferenţa.
„Sanatatea esti TU!”
Paul Avram aduce valoare campaniei noastre „Sanatatea esti TU!”, o campanie de constientizare prin care dorim sa transmitem mesajul unei sanatati vibrante, a unei vieti fericite, avandu-ne pe noi in centru.
Mai multe informatii valoroase gasesti pe paulavram.ro